• 29.12.2013, 22:53

Candy heaven


Idag kjedet jeg meg - s jeg bestemte meg for lage pepperkakehuset jeg har planlagt lage hele julen. Jeg hadde jo delene liggende ta opp plass i skapene, s det var p tide.
Jeg orket ikke legge s mye giv i det - jeg er liksom passe sliten om dagen (skulle tro jeg var ute hver kveld..)

Jeg fikk iallefall pyntet ferdig - men da jeg skulle sette sammen huset gikk ikke ting helt min vei -og etter noe snt som forsk p sammenliming gav jeg opp. Da ble det pepperkaker istedet.









Og etterp satt jeg igjen med en haug pynt, og en haug knekte pepperkakebiter fra huset. da ble det som det. ble.........



haha, vil tro det blir fornyde smunger i huset nr julekakene skal tmmes......

  • 28.12.2013, 14:32

Gavetips; Kakao p pinne


Skikkelig st tilleggsgave til enhver sjokoladeelsker.
Dette gr fort, er enkelt og vil glede enhver som mottar disse herlige kompakte kakaogledene!



Du trenger;
100 g sjokolade (jeg brukte lys kokesjokolade)
1 ss kakaopulver (eller oboy for en skikkelig lys versjon)
1 ts melis
Litt knuste nonstop til pynt (Marshamallows eller knuste polkastenger er ogs superfint bruke som garnityr)
Pinner av et eller annet slag (her funker ispinner like s godt som annet - jeg brukte cakepopspinner)
Konfektformer i silikon (eller isbitbrett)



Smelt sjokoladen over vannbad (pass p at det ikke kommer noe vann i selve sjokoladen, da vil den klumpe seg sammen )
Bland inn melis og kakao og hell i formene. Sett i kjleskapet til de har stivnet litt slik at pinnene str stdig nr du setter dem inn. Sett inn pinnene og strl litt garnityr p fr du setter dem i kjleskapet igjen til de er stive.

Om du skal gi de bort er det veldig fint bruke cellofanpapir rundt, og feste p en lapp hvor det str annvendig - feks
'' Varm opp 2,5 dl melk. Rr med kakaopinnen til du har en kopp herlig sjokolade og nyt foran peisen med en god bok''






Disse gav jeg til Andrea sammen med hennes julegave :-) Hun syntes de var kjempeste - men tror hun sparer de til hun ikke er konstant drlig og kvalm.
Har noen av dere testet kakao p pinne fr?:-)

  • 27.12.2013, 19:03

Superdeilig og lett festdessert



Etter en eller annen mektig julemiddag n i forrige uke bestemte jeg meg for lage noe superstt men litt sunnere til dessert.
Ettersom jeg hadde bedt mamma kjpe inn diverse frukt falt valget p varme karamelliserte pre og epleskiver laget med sukrin gold og servert med iskald vaniljesaus til.



Dette var utrolig enkelt og - jeg kuttet rett slett epler og prer i biter og fjernet skallet fr jeg strdde over en blanding av sukrin og sukrin gold og stekte til de ble mye og brune i stekepanna.

Anbefaler ogs ha i litt annen frukt og - bananer er nyydelig nr de blir stekt. Desverre er jeg smlig inntollerant mot bananer og kan ikke spise det i lange baner uten at det stikker litt ekstra i magen.. Neste gang:-)



Vaniljesausen er sukkerfri vaniljesaus fra eldorado som jeg hadde igjen fra julemiddagsdesserten.




Hihi, hper dere koser dere med alle romjulens godheter

  • 26.12.2013, 15:07

Julegavebonanza




Herregud, jeg fr nesten drlig samvittighet nr jeg tenker p hvor mye fint jeg har ftt til jul. Hvor mye fint jeg fr hvert r.. vi mtte ha tre runder med gaver under treet for f plass, (Ask og Eden hadde egne runder) og det slo meg hvor latterlig godt stillt vi er her i Norge - som har rd til spre rundt oss med materielle goder p den mten...
Uansett - jeg er utrolig takknemlig for alt fint. Her har dere noen bilder av rets julegaver hos meg;



















....Blir nesten flau, vi har det for godt.
Tusen takk for fine gaver til Familie og venner

Uansett, jeg har det ekstra godt. Den aller fineste gaven jeg fikk igr var dette kortet med julebilder med to av mine nydelige tantebarn





Har dere ftt noe fint til jul?

  • 25.12.2013, 03:38

Joyeux Noel


I dag startet dagen p ordentlig tradisjonelt julevis - tiiidlig opp til julemorgen i morgenkpa (jajo, jeg er jo snart litt gammel for mikke og vennene, men snekker andersen og tre ntter til Askepott skal jeg se til jeg passerer 100) Etterp var det fiksing for alle penga fr dagen suste avgrde;

rets julekjole ble Gran Canaris superfashion fra en eller annen jallajalla-store.

Vi mtte dele inn gavene i 3 i r. Fra klokken 1 til 7 l Ask sine gaver under treet slik at han fikk pne gjennom dagen, s la vi Eden sine under de ble pnet fr vi voksne hadde vre under i kvelden. Det er rart med det, med en gang man har smunger i familien blir plutselig plassen under juletreet veldig liten.. Overdriver ikke nr jeg sier Ask og Eden fikk rundt 50 gaver hver. Og mesteparten av vr gaverasjon var adressert til ''Babyboy'' i magen.. haha.

Vel - vi fikk iallefall kjempemasse herlig hele gjengen:-)

Finingene mine

Superglad for gavene sine var han ialllefall!

Liten pause i pakkepninga nr plutselig nissefar selv dukket opp med ENDA mer gaver...... hollois. Litt smredd var han til begynne med..

Men han hadde vrt supersnill i hele r i flge nissen - dermed ble det pakker p Ask og klem p nissefar!

4 Generasjoner nedover - Oldemor/mormor/mamma, mormor/mamma, Mamma og Eden Linnea <3

Mine nydelige mormor og meg. Mormor er ei fantastisk dame som til tross for sine 88 r og blinde tilvrelse bor alene og strikker som en gal. SUPERWOMAN!

Meg og min eneste, vakre lille niese som jeg ogs er Gudmor til; Eden Linnea <3

....Som er umulig ikke susse konstant p

Hihihih h s fiin. Som dere sikkert skjnner elsker jeg mine tantebarn over alt p jord. (ogs de to i Sandefjord -suss og klem til Victor og Gustav <3 + BABYBOY i magen)


Tid for mat - Min herlige franske svoger er vinekspert og verdens beste kokk. (dette kan hele familien skrive under p)
I r ble det samme forrett som i fjor - Kamskjell med mangosalsa og ruccola (S GODT!!)


Hovedretten var den mest PERFEKTE indrefilet jeg noen gang har spist med peppersaus, champignon og grnnsaker til. De andre hadde noe slags rosenkl med bacon (er ikke heeelt der enda..)
Uansett en heeelt akseptabel julemiddag. (HURRA FOR ALEX <3)


Desserten stod jeg selv for. Den ble sukkerfri gele med litt pynt - s lagde jeg sukkerfri vaniljesaus (og blandet inn litt vaniljesukker til de som ville ha det)
Alts har vi lagt litt opp til at jeg ikke skulle slite s alt for mye med maten her idag - det skulle liksom ikke delegge julen slik som det gjr for mange.
Hverken jeg, Andrea eller Ask liker tradisjonell julemat (utenom fisk og kalkun for min del og ribbe for andrea sin del) og de andre er veldig glad i alex sine utradisjonelle retter, s dette var helt herlig.

Etterp middagen ble det kaffe og leggetid for Ask - s gikk vi ls p vre gaver.
Vi alle fikk supermye fint som sagt - mulig jeg viser dere noe i morgen:-)

Ei stk fornyd frken!

Har dere hatt en fin julefeiring? :)

  • 23.12.2013, 21:01

Kosekveld med mine fineste


For en fantastisk dagen fr dagen fr dagen jeg hadde igr alts. Jeg og to av mine bestevenninner i ei julepynta stue med minifleksnes, nisser over skog og hei og til slutt Harry potter p tven. Kunne det sl feil? Jeg er s ufattelig glad jeg har disse jentene som mine venner.
Etter en travel frjulstid og en forferdelig lrdagsnatt var det akkurat det jeg trengte - bare slappe av med sladder og film. Mammaen til Sofie er verdens flinkeste p kjkkenet og hadde bakt kanelsnurrer som hun satte varme fram p bordet. Vanligvis ville jeg ikke rrt bakst jeg ikke har laget selv - men igr fltes det helt riktig med fantastisk god julebakst






N skal det snubles i tepper og skjenkes i vinglass p tven her hjemme. Hper dere har en fantastisk kveld fr kvelden

  • 21.12.2013, 15:17

Juleglad




Idag har jeg slappet litt er av enn jeg egentlig hadde tenkt til. Grunnen er rett slett at jeg fikk unna en god del av det som har stresset meg igr kveld - har ftt vasket og ryddet her nede og pakket inn nesten alle julegavene. PUUH!
Idag har jeg alts kun passet Ask og vrt en tur for handle inn aller siste rest av gavene og iitt vin til juleuken.
N skal jeg straks g igang med litt fiksing for kvelden - vi skal nemlig p byen. HURRA! Har ikke inntatt alkohol p nesten to mneder, s kjenner det blir morsomt med litt sosial omgang.





Hva gjr dere idag?:-)

  • 20.12.2013, 20:46

hrfin fredag


Herregud for en stressflelse jeg har. Konstant fler jeg det er noe jeg m ha gjort.. ulempen med kun ha 6 dager fikse julen p.
Dagen idag har iallefall gtt til legebesk og frisrtime. Begge tok en del tid, s dagen har gtt unna p null komma niks!

Jeg var hos min faste frisr og bestevenninne Nora og fikk lagt noen striper i etterveksten samt kjrt en kald minicolorasjon over fargen for friske opp og fjerne eventuelt gulskjr. Jeg er som alltid superfornyd med resultatet:-)




Det er blitt en sminkels fredag idag rett slett fordi jeg synes det er dritdigg ikke kline til anskitet hver dag.



Ellers vant jeg mllerens julekalender idag med dette bildet p Instagram. En bakeglad pike gleder seg masse til gave i posten:-)

Idag skulle vi egentlig ha filmkveld vi jentene - men som jeg skrev over er tiden veeeldig knapp for meg om dagen, s vi utsetter det til sndag. I morgen blir det alkohyler p celleangrep - s regner med vi er ganske for slappe av med film p sndag. Ergo er jeg opptatt i morgen og sndag - og m gjre meg ferdig med alt annet idag. Alts gr kvelden til rydding, pakking av gaver og muligens pynting av mitt pepperkakehus.

Hvordan har dere det idag?:)

  • 19.12.2013, 20:49

Pepperkakekos


h, for en utrolig slitsom dag det var igr. Jeg bestemte meg for prve sove litt fr flyturen uansett - men det gikk s klart ikke. Det ble til at vi satte ventet p reise til bussen kom. P dette tidspunktet var jeg stupings (jeg har tross alt lagt meg rundt 10 hver dag mens vi var i syden..) Klokken halv 6 var vi framme p flyplassen hvor det ble smlping p taxfree osv fr vi endelig kom oss p flyet klokken 7. Jeg hadde jo planlagt sove unna flyturen - men ble sklart plassert i verdens trangeste midtsete. Ergo umulig f noe svn.

Det var uansett helt herlig komme hjem til mine ste sm - og dagen med dem gikk superfort igr. Nr dagen var over stupte jeg i seng og sov 17 timer. Senga mi har ALDRI vrt s god!

Idag har jeg ftt kommet meg til ro her hjemme. Jeg har ftt unna de siste julegavene og pyntet pepperkakehus og figurer med Ask Leander. Superkoselig! Jeg har et eget jeg skal pynte ilpet av helgen i en litt enklere stil, ogs skal jeg f laget egne kakemenn til jul - s er jeg ganske ferdig. Hurra!









Ogs lagde vi familien daaa.. Fra venstre; Meg, Andrea (med lillemann i magen) Maria, Alex, Ask og Mamma(mormor) haha.

Det ene brukbare bildet av 10+. sukkerrush hvor?


Ettersom vi hadde bare en uke med sol er det ikke mye farge jeg har ftt svidd inn, men nok til at jeg slipper sminke iallefall - da er jeg fornyd!
Mamma var forresten s god at hun kjpte meg kamera

I morgen fr jeg en travel dag. Jeg starter dagen med legetime fr det gr rett til frisren for en fargeoppfriskning - ogs skal venninnegjengen mtes til julefilmkveld. GLEDER MEG SNN TIL SE DE IGJEN!! :)
Hvordan har deres dag vrt? Er alle a'jour i julestresset? :)

  • 17.12.2013, 11:13

Jul hos oss


Hei og hopp - jeg koser meg masse her i Puerto rico om dagene, men kjenner jeg er smlig sjalu p dere der hjemme ogs - frjulstida er ikke helt den samme her i varmen.. Det er liksom noe spesielt med det sitte inne i varmen mens det sner ute, varme seg med en kopp te og tenne adventslys p sndagene.
For komme med litt julestemning til dere der hjemme tenkte jeg dele vr families faste julaften med dere ?

Jeg starter som regel dagen tidlig - julen for to r siden tilbragte jeg p jobb - s den ble litt annerledes, men til vanlig str jeg tidlig opp for f med meg julemorgen. Julemorgensangen samtidig med pne de eneste gavene under treet - som er fra nissen. Etter ha sett julemorgen starter favorittdelen av dagen min. Da henter jeg og Andrea julestrmpene fra drhndtakene og setter oss ned for se tre ntter til askepott. Dette tror jeg kvalifiseres til et av hydepunktene gjennom hele ret for meg.

Etterp ser vi som regel reisen til julestjernen mens vi smfikser oss. Jeg er smlei av reisen til julestjernenfilmen, men den er liksom obligatorisk uansett. Etter dette drar vi i kirken hrer juleevangeliet med mormor. Det er en helt nydelig dag vre der p - jeg elsker det, selv om jeg ikke helt vil si jeg er den flittigste kirkegangeren til vanlig.


Meg og min lillemor - jeg har sklart ansvaret for fiksing av begge toen..


Etter kirken kommer vi hjem til full romstering p kjkkenet. Da er pappaen til Ask og Eden i gang med sin franske julemat til oss - han er s flink lage mat at det er sykt. Jeg synes det er helt fantastisk at vi har noe annet enn den tradisjonelle norske julematen da jeg aldri har likt noe av den spesielt.. Liker kalkun, men that's it.. Nuvel - imens de voksne styrer p kjkkenet henter vi barna pakkene og danderer under treet mens slvguttene synger julen inn fra tven. Etter dette er middagen servert og vi bruker god tid p den - sfremt ikke Ask blir ustyrlig og utlmodig. Hvert r kommer ogs nissen innom under middagen ?


Kamskjell med ananas/mangosalat og ruccola


''Biff wellington'' med urtestekte poteter og asparges

Panna cotta med pasjonsfrukt

S setter vi oss i stua med kaffe og julekaker p bordet - og dermed starter gavepningen. Ask er fast pakkehenter, og vi gr igjennom en og en gave - draaar ut tiden for f den herlige kvelden til vare lengst mulig
? Etter pakkene er pnet deler gjerne de voksne i huset en flaske vin eller to mens de sm blir sendt i seng. Dermed gr praten i noen timer fr vi runder av og repeterer neste r.





Er det rart jeg elsker julaften?

Jeg har bestemt meg for at julen min i r skal vre helt sykdomsfri. Jeg skal slappe av hele dagen, kose meg med all slags mat og rett slett ha en normal jul!


Hvordan er deres jul? Har dere spesielle ting dere gjr hvert r?:)

  • 16.12.2013, 10:08

Verdens fineste juleby


Til og med vr lille iskalde by har sine sjarmtrekk;


I r har vi et nytt og helt nydelig lystre som lyser opp ggata i byen.


Og ved juletreet er gatene opplyst av lystrr...






Bilde tatt fra hurtigruta (Ikke jeg som har tatt - men det er s fint at jeg mtte vise dere!)


// dette fantastiske bildet har jeg lnt av fine Marte Sandjord fra Bod. Det er tatt p turisthytta en nordlyskveld - vi er s heldige f se nordlyset danse over himmelen trutt og ofte her!


Og dette bildet har min flinke fotograftoresster tatt - utenfor univeristetet i Bod en sen morgen i vinter:-)


Kjenner jeg lengter hjem til fine byen min ..
Ikke det at det ikke er nydelig her da, men det er noe ekstra med stemningen der hjemme..

  • 15.12.2013, 11:14

Hjemmelagde julegaver; fltekarameller eller ''smrbukk''


hoi og heeepp - n er det bare et par dager til vi lander fint i Bod igjen og er klar for stresse i oss litt julestemning. I dag deler jeg en oppskrift som er utrolig fin lage legge sammen med oppi julegaver p samme mte som brente mandler. Disse skal mamma f med i sin gave (Og siden hun er her med meg og ikke kan flge med p bloggen kan jeg trygt poste det:-))
Mamma ELSKER Smrbukk og kan gomle det til hun nesten sprekker. Hun har flere ganger sovnet(!) med munnen full av smrbukk her i stua.. haha - ler og mobber henne like mye hver gang.

Iallefall, nr jeg satt tenkte p hva jeg kunne gi mamma som var lagt litt omtanke i, og som passet henne var det frste som dukket opp i hodet lage hjemmelagde fltekarameller ala smrbukk legge ved gaven hennes.
Disse kan ingen si det ikke ligger arbeid og omsorg i - jeg mtte nemlig vente til hun ikke var til stede og ikke kom til komme brusende inn, s jeg var oppe halve natten for fikse ferdig!



Disse er utrolig enkle lage, selv om oppkoking og venting tar litt tid. Det eneste som er ueeendelig kjedelig er pirkearbeidet med usynlig celofanpapir....

Du trenger;
2 dl sukker
2 dl lys sirup
2 dl kremflte
2 ss usaltet smr
(noen liker tilsette havsalt/maldonsalt, men jeg tror mamma liker de bare ste. Man kan ellers tilsette ntter eller heller over sjokolade i etterkant og f de typiske english toffeeene)



Kok opp sukker, sirup og kremflte under opprring. La s st og koke leeenge.. Nr du ser blandingen begynne bli mrkere og 'hardere'' i konsistensen (den er veldig lett og lys frst nr den koker) tar du en stikkprve;
Hell en drpe av blandingen i et glass kaldt vann - om den stivner og du kan forme den er blandingen klar. Isfall vender du inn smret og heller utover et smurt bakepapir (helst oppi en form s det ikke flyter utover)



Jeg hadde i smret fra begynnelsen fordi jeg er utrolig drlig p lese oppskrifter. Men de ble helt perfekte fordeom, s tror egentlig ikke det har noe si:-)

Vent til blandingen har stivnet ganske s mye (tar rundt 1/2 - 1 time) og bruk en pizzaskjrer og kutt i biter;


N kommer det tidskrevende. Begynn klipp opp sm firkanter av cellofanpapir og legg en og en bit i. Settes i kjleskapet til stivning:-)






  • 14.12.2013, 12:52

Enorme chocolate chip cookies


Jul og kaker hrer sammen - og det blir lite gaver fra nissen om man glemmer det obligatoriske cookiefatet med et glass melk ved siden av p natt til julaften.
Jeg har leeenge hatt lyst teste ut lage egne store cookies, og Andrea har bedt meg om lage det flere ganger - s da tenkte jeg at det passet perfekt lage en batch til de som er s snille passer huset og mine kjre mens vi er borte ♥ Og ja, jeg smakte til og med p de selv!



De skal egentlig lages med brunt sukker - og det hadde ikke jeg, s da ble de uten. Jeg har hrt at kakene ikke blir halvparten s god med kun hvitt sukker, s jeg mtte finne en erstatning. Etter en kvikk sjekk av skap fant jeg ut at det nrmeste jeg kom var ''brunt kandissukker'' - snne store kandiserte sukkerklumper. Jeg hadde ikke helt troen p at dette skulle g bra - men cookiesene ble perfekte.

Oppskrift;


1 egg

100 g smeltet smr
100 g kandissukker
140 g hvitt sukker
200 gram hvetemel
1 ts salt
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 plate grovhakket lys kokesjokolade

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Bland sammen sukker, kandis,vaniljesukker og smeltet smr og rr det godt inn i hverandre.
Bland sammen mel, bakepulver og salt og tilsett litt og litt i sukkerblandingen. Rr godt til alt mel er rrt inn og tilsett s sjokoladebitene.





Rull til sm baller, legg p stekebrett (litt langt fra hverandre, de hever en del!) og trykk de utover slik at det blir en formet sirkel p bakepapiret. Jeg lagde de litt for store, s jeg fikk gigakaker p frste brett. Lagde litt mindre p de to siste, men de svre ble helt klart best i konsistens og smak. (tykkere og mykere)







Stek i 12-15 minutter midt i ovnen, ta ut og kjl ned.





Ser godt ut, hva? :-D
Noen som kan tenke seg teste de ut? :)

  • 12.12.2013, 01:59

Oppskrift; slemmeboller.


Nei, det er vel ingenting som heter slemmeboller.. Men da jeg spurte lillessteren min hva disse kulene faktisk heter svarte hun at de kalles negerboller. I mitt hode hres det helt stygt ut - s da fikk de et slemmenavn av meg.
Man kan vel ogs kalle det sjokoladeboller.



Ingredienser;
3 dl havregryn (sm, lettkokte)
1 dl sukker
2 ts vaniljesukker
2 ss kakao (eller oboy, enda bedre!)
100 g smr
2 ss melk
( om noen vil ha litt bistrere smak p de kan man tilsette 2 ss kaffe istedet for melk. Dette synes ikke jeg er godt, men smaken er som baken!)
- en liten bolle kokos til pynte med

Smelt smr ogbland alle ingrediensene med unntak av kokosen i en bolle. La st litt til heving fr du tar ut og ruller sm baller av deigen - rull s disse i kokos fr du legger p et fat og setter til trk i kjleskapet.

Puuh, glad jeg er glad i bake - om ikke hadde det biltt to tause uker fra denne siden.. Hper dere koser dere hjemme - og forhpentligvis koser jeg meg og:P

3 dl havregryn (sm, lettkokte)
1 dl sukker
2 ts vaniljesukker
2 ss kakao
100 g smr
2 ss sterk kaffe - See more at: http://detsoteliv.no/oppskrift/negerboller#sthash.MhtrLHeK.dpuf
3 dl havregryn (sm, lettkokte)
1 dl sukker
2 ts vaniljesukker
2 ss kakao
100 g smr
2 ss sterk kaffe - See more at: http://detsoteliv.no/oppskrift/negerboller#sthash.MhtrLHeK.dpuf
  • 11.12.2013, 23:12

Juleversjon av risboller


Idag fr dere oppskriften p en julebakst som kanskje ikke er helt av de syv slag. Risboller blir laget i mange sammenhenger ilpet av hele ret, men jeg tror statistikken viser hyest i jula.
Jeg synes tradisjonelle risboller ikke har helt julelook over seg, s disse har ftt en spesiell vri for passe inn blandt kakene.



Du trenger;
1/2 pakke delfiafett
1 hvit kokesjokolade
Matfarge rd og grnn(jeg har brukt AMERICOLOR fra bakeshop.no - dette er den beste fargen jeg vet bruke, fargene blir klare og sterke og de er utrolig drye i bruk)
1/3 pakke puffet ris
1 egg
100 gram sukker
1 ts vaniljesukker
Vaniljeessens





Start med smelte sammen delfiafett, hvit sjokolade og tilsett vaniljeessens. Imens pisker du egg og sukker + vaniljesukker til eggedosis i en bolle. Tilsett s sakte sjokoladeblandingen mens du pisker.
Hell i to forskjellige boller fr du tilsetter matfarge. Hell s oppi ris litt og litt (bare ha i s mye du fr rren til dekke)
Fordel s p et bakebrett i boller - eller i muffinsformer slik jeg har gjort (det griser mindre)

La st til trk i kjleskapet litt - ogs er de klare til servering:-)



Hurra for utradisjonell julebakst :D

  • 10.12.2013, 10:42

Brente mandler


Halvveis til jul - er du ferdig med alle gavene?
Idag kommer jeg med enda en liten juleoppskrift - dette er en kjempegod kveldskos for familien til ha p bordet, eller til legge sammen med julegavene for det lille ekstra. Jeg har laget masse sm poser som fr plass med julegavene til noen av mine nrmeste. Dette er ganske s enkelt og fort gjort - s det kan jo vre en ide lage:-)


Kjempeste sm poser med litt karameliserte ntter!

Oppskriften er enkel, du trenger;
250 g mandler (en pose, eksempel fra eldorado)
150 g sukker
1 dl vann
1 ss vaniljesukker

Du putter rett og slett alt i en tykkbunnet kjele og koker opp slik at sukkeret karamelliseres.

/glemte ta bilde mens jeg kokte, s lnte et bilde fra google.


Nr vannet fordamper vil sukkeret kanskje bli stivt og krystallisere seg (jeg tok mine av platen og hadde utover et smurt bakepapir nr dette skjedde - men man kan bare fortsette ha de i kjelen)
Krystallene vil smelte igjen.


Jeg valgte (i frykt for brenne kasserollen) tilsette litt vann da jeg hadde dem oppi igjen. S kokte jeg til vannet hadde fordampet nesten ferdig og tok s av fr jeg helte de over det smurte bakepapiret.
Vent s til de trker fr du skiller mandlene.




Uff, n har jeg avslrt halvparten av julegavene mine. Jaja - de smaker like godt selv om man vet om de p forhnd!

Ha en fin dag videre:-)

  • 09.12.2013, 09:23

Mine tips til julefilmer


N nrmer vi oss dagen. Bde i frjulstida og i romjula sender som regel de forskjellige tv-kanalene en haug julefilmer - og det kan vre vanskelig velge i universet av filmer som gr samtidig. Jeg tenkte vise dere mine favoritter nr det kommer til tvttitting i julen!

❅ Pitbullterje
❅ Tre ntter ti askepott (eller Tri orisy a popelku) - forebeholdes her til kun julaften sammen med mikkes jul og reisen til julestjernen
❅Love Acutally - Verdens koseligste film? Tror jeg grter litt hver gang jeg ser denne.
❅Barbie nutcracker - Kommer snn i stemning av denne at det er sykt!


❅Elf
❅Mikkes jul i Andeby (<3h, min barndoms herlighet. N om rene bruker jeg Ask som unnskyldning for se denne hver julaften- men egentlig er det mitt hjerte som banker for denne)
❅Fred Claus
❅Charlie og sjokoladefabrikken

❅Grinch
❅Harry potter - Hva gir vel mer julestemning enn den julepyntede storsalen p galtvort?
❅Narnia - lven, heksen og klesskapet
❅Hjemme alene 1,2 og 3 - ogs obligatorisk


❅SantaClaus- Haha, s mange versjoner, alle like obligatoriske!
❅Wicked wizard of oz, blir rett slett aldri gammel.
❅Med grimm og gru (eller rock and roll wolf) - Ganske spesiell film egentlig, ikke s mange har hrt om den. Det er alts en slags musikal som tar for seg brdrene grimms ''7 geitekillinger''

  • 08.12.2013, 13:42

Gi en gave med mening.


Heisann!
Hvordan gr julerushet hos dere? heldige meg ligger i sydensola n, uten noen form for julestress. Det dumme er bare at jeg fr det trippelt de 6 dagene jeg har etter jeg kommer hjem... (edit, det blir vel 4 dager siden vi kommer sent p kvelden og det er lurt faktisk vre ferdig TIL julaften..)

Uansett - jeg tenkte jeg kunne komme med ett litt annerledes tips til juelgave til kjente og kjre. Hvor mange ganger har man ikke sttt der og lurt p akkurat hva som vil passe til broren sin og nydama? Eller til onkel og tante som man egentlig ikke har s god kontakt med? Det er vanskelig kjpe noe til noen man ikke vet hva liker. Men de fleste liker godhet, og en julegave som kan hjelpe noen andre varmer antageligvis tusen ganger mer i et godt hjerte enn hva som helst materielt. Greit nok, man bruker kanskje den nye herlige parfymen et par ganger, og man koser seg nok med vinflaska neste tur p byen - men hvilken glede gir de nr de er tatt slutt - annet enn et godt minne?( eller uminne om man tok litt ekstra av med flaska)

For en stund siden da jeg var midt i julegavehandelen fikk jeg ideen om gi noe FOR andre i gave. Min frste ide av gi penger til en organisasjon og skrive det p en lapp og gi i gave. Jeg visste at vi ogs har solgt armbnd og diverse p jobb hvor inntekten har gtt til jenters utdannelse, kreftforskning og annet. Midt i nettforskningen kom jeg over denne siden; gaver som forandrer verden

P denne siden kan du kjpe ting til andre som ikke har det s bra - for eksempel ''en god start'' som er et sett fdselssett med basisutstyr til en fdsel. Fdslene gr ofte drlig i u-land fordi de ikke har midler nok til gjennomfre ordentlig. Da kan man alts kjpe et slikt sett for 200 kroner ogs sender de et kort hvor det str noe morsomt som forteller om gaven som er blitt gitt. Man kan ogs kjpe en geit, esler, kondomer eller myggnettinger. Tenk hvor god bruk de kan ha for disse tingene i et fattig og sykdomsherjet land?



Hvorfor glede en person nr du kan glede to?

Ellers hilser jeg fra ferie og hper dere har det fint der hjemme :-)

  • 07.12.2013, 11:27

Oppskrift; Mindre sunne og sunnere pepperkaker


Hva er vel julen uten pepperkaker?
Igjen deler jeg bde en herlig god oppskrift p en av julens strste bakster - og igjen m jeg f si at smaksmessig er den ''normale'' oppskriften best - den sunnere kan igrunn ikke mle seg - men om man vil kjipe inn p julebaksten skal jeg ikke stoppe noen. Grunnen til at jeg legger ut begge versjoner er rett slett at jeg har s masse oppskrifter p bakst jeg lagde i julen ifjor - da kostholdet skulle vre tipptopp og det ikke var plass for vanlig mel og sukker. i r str det derimot lite som ikke inneholder dette p min bakeliste ;-)



Vi starter med de beste;

  • 250 gram sukker
    2 dl lys sirup
    2 dl lys sirup1/2 ss malt ingefr, 1/2 ss nellik, 1 ss kanel (ELLER PEPPERKAKEKRYDDER)
    250 gram smr
    1 ss natron
    2 egg
    650-800 gram hvetemel

Start med ha sirup og sukker i en kasserolle og gi det et lite oppkok. tilsett krydderet og natronen (blandingen vil endre konsistens, du m m rre litt hurtig)
hell blandingen over smret slik at det smelter sammen.
Visp s eggene og tilsett i blandingen. Da har du det vte klart.
Tilsett s melet litt og litt til du fr en fast deig. Denne surrer du i plast og plasserer i kjleskapet over natten.

Neste dag kan den kjevles tynt ut, stikkes ut figurer i som stekes p 215 grader i 7-10 minutter.

Til pynt kan du bruke fantastien - min faste pynt er melisglasur i forskjellige farger og non stop. Ellers er det kjempefint bruke geletopper, kakestrssel eller rett slett ha de uten noen ting.




Ogs til de andre;

*150 g lettsmr

*120 gram agavesirup eller

*2 dl sukrin / 6 ss steviastr

*1 dl lettere kremflte

*3 dl mandelmel/kokosmel
-1 dl bakepro
-1 dl fiberfin

5 ts pepperkakekrydder (fr kjpt p for eksempel kitch'n) / 1ts malt nellik, 1 ts pepper, 1ts ingefr og 2 ts kanel

*1 ts bakepulver

*1 stort egg


Smelt frst smret i en kasserolle sammen med sukrin/ stevia og sirup (til sukrinet er lst opp om du bruker det)
avkjl og hell i flte
Rr s inn resten av ingrediensene og elt til en deig som du p samme mte som de vanlige pepperkakene dekker med plast og setter i kjleskapet til neste dag.
Disse kjevles tynt ut og stekes p 175g i ca 9 -10 minutter :-)

(Pyntes med sukrinmelis+ vann til melisglasur)


Hoff - glad jeg fikk unna litt bakst fr jeg reiste s jeg vet hjemmelagde kaker venter hjemme de siste dagene fr jul. Har enda noen slag jeg ikke har laget fordi jeg var redd de ville bli drlige ilpet av to uker - s det blir litt kjkkenfarting nr jeg kommer hjem og. Det gjr forvring ingen ting, for jeg elsker jo styre p kjkkenet! Fikk desverre ikke tid pynte verken pepperkakene eller kakemennene fr jeg reiste - men da har jeg mer glede meg til nr jeg kommer hjem! Har ogs planer om et pepperkakehus av frste oppskriften sammen med Ask

Hper dere tester ut mine pepperkakeversjoner:)

  • 06.12.2013, 14:24

Oppskrift; Hvite kakemenn - i bde sunt og mindre sunt format


h, dette er og har alltid vrt noe av det beste jeg vet. Mamma og de elsker pepperkaker, noe jeg ikke er s superfan av - men disse her, de er som himmelen for meg.
Jeg lager dette hvert r - i r ble det helt vanlige som jeg pyntet med konditorfarge. I fjor laget jeg i min ''sunnhetsperiode'' en sunnere versjon (Ikke like god, men den strekker til:-))
Jeg poster begge - men vil kun ordentlig anbefale den frste...



Kakemenn/spekulasi/hvitkjeks ........ kjrt barn har mange navn;
- 100 g smr
- 3 dl sukker
- 2 dl helmelk
- 1 l hvetemel
- 1 ts hornsalt
++ekstratips - tilsett litt kardemomme og vaniljeessens i blandingen - blir nyydelig smak :)

Bland sammen sukker, smr, melk, hornsalt og halvparten av melet (og ekstraingredienser om du vil ha det i) - s tilsetter du litt og litt av resten av melet til du fr en grei konsistens p deigen. Legg den i plast slik du gjr med pepperkakedeig og la den ligge i kjleskapet over natta (minst 4 timer) - Neste dag kan du ta den ut og kjevle den ut p et underlag (skal vre litt tykt utkjevlet- ca 1/2 centimeter i hyde). Sett ovnen p 175 grader og gjr klar et stekebrett. S former du ut figurer med utstikkere og fyllet opp brettet fr du setter de i ovnen i ca 7 minutter. Derretter kan du lage flere brett gjre p samme viset

Nr de er ferdige er de klare for pynt - jeg liker bruke kun konditorfarge (fordi det blir litt spesiell smak p de nr de fr p seg dette, haha.. har alltid likt konditorfargesmaken......weirdo who?) Men det er ogs kjempegodt dyppe i smeltet sjokolade:-)



Sunn(ere) versjon;

100 g lett margarin/smr
2 dl skummet melk/ ekstra lett melk (dess mer mot helmelk man kommer, dess bedre blir de)
150 g mandelmel
100 g fiberfin (fs kjpt blandt annet p funksjonell mat sine hjemmesider - samt i butikkene som frer deres merke)
100 g kokosmel (eller havremel - jeg synes kokosmel blir best smak av:-) )
40 g bakeprotein/ easybake
3 dl sukrin eller 1 dl stevia // eventuelt rundt 5 rr stevia cleardrops eller vanilje.
2 ts bakepulver
1 ts hornsalt


Gjr p samme mte som med de vanlige - bland sammen alle trrvarene frst og bland forsiktig inn i den vte rren. Legg i plast og i kjleskapet over natta her og - ta s ut og gjr p samme mten som de vanlige.
Her er steketemperaturen 180 grader og steketiden 10 minutter (alts litt lengre, fordi melet ikke har samme bindeevne og hevningsevne som hvetemel)

Bon appetit - uansett hvilken du velger :)

Lena Ludvigsen -

Blid jente fra Nordnorge, nrmere bestemt Bod. Har blogget siden 2011, litt p og av - men mest p i perioder. Etter ha vrt ferdig med videregende og startet p to forskjellige studier p Universitetet ble jeg veldig syk og lagt inn p sykehus i et r. Etter dette fant jeg ut at jeg mtte bort fra lille Bod og oppleve noe helt nytt - I fjor tilbragte jeg derfor et r i USA, nrmere bestemt Orlando. Her jobbet jeg i Disney World, og mtte ogs mitt livs kjrlighet. Jeg flyttet dermed til Trondheim og startet deltidsskole for bli barnehagelrer/pedagogisk leder. Jeg sikter videre mot grunnskolelrer eller spesialpedagog etter bacheloren. Ellers s bor jeg her i Trondheim p Solsiden med min kjre, og jobber p Jordbrpikene :- )

Search

Bloggdesign

hits