• 29.12.2013, 22:53

Candy heaven


Idag kjedet jeg meg - så jeg bestemte meg for å lage pepperkakehuset jeg har planlagt å lage hele julen. Jeg hadde jo delene liggende å ta opp plass i skapene, så det var på tide.
Jeg orket ikke legge så mye giv i det - jeg er liksom passe sliten om dagen (skulle tro jeg var ute hver kveld..)

Jeg fikk iallefall pyntet ferdig - men da jeg skulle sette sammen huset gikk ikke ting helt min vei -og etter noe sånt som  forsøk på sammenliming gav jeg opp. Da ble det pepperkaker istedet.

Og etterpå satt jeg igjen med en haug pynt, og en haug knekte pepperkakebiter fra huset. da ble det som det. ble.........haha, vil tro det blir fornøyde småunger i huset når julekakene skal tømmes......

 • 28.12.2013, 14:32

Gavetips; Kakao på pinne


Skikkelig søt tilleggsgave til enhver sjokoladeelsker.
Dette går fort, er enkelt og vil glede enhver som mottar disse herlige kompakte kakaogledene!Du trenger;
100 g sjokolade (jeg brukte lys kokesjokolade)
1 ss kakaopulver (eller oboy for en skikkelig lys versjon)
1 ts melis
Litt knuste nonstop til pynt (Marshamallows eller knuste polkastenger er også superfint å bruke som garnityr)
Pinner av et eller annet slag (her funker ispinner like så godt som annet - jeg brukte cakepopspinner)
Konfektformer i silikon (eller isbitbrett)Smelt sjokoladen over vannbad (pass på at det ikke kommer noe vann i selve sjokoladen, da vil den klumpe seg sammen )
Bland inn melis og kakao og hell i formene. Sett i kjøleskapet til de har stivnet litt slik at pinnene står stødig når du setter dem inn. Sett inn pinnene og strl litt garnityr på før du setter dem i kjøleskapet igjen til de er stive.

Om du skal gi de bort er det veldig fint å bruke cellofanpapir rundt, og feste på en lapp hvor det står annvendig - feks
'' Varm opp 2,5 dl melk. Rør med kakaopinnen til du har en kopp herlig sjokolade og nyt foran peisen med en god bok''


Disse gav jeg til Andrea sammen med hennes julegave :-) Hun syntes de var kjempesøte - men tror hun sparer de til hun ikke er konstant dårlig og kvalm.
Har noen av dere testet kakao på pinne før?:-)

 • 27.12.2013, 19:03

Superdeilig og lett festdessertEtter en eller annen mektig julemiddag nå i forrige uke bestemte jeg meg for å lage noe supersøtt men litt sunnere til dessert.
Ettersom jeg hadde bedt mamma kjøpe inn diverse frukt falt valget på varme karamelliserte pære og epleskiver laget med sukrin gold og servert med iskald vaniljesaus til.Dette var utrolig enkelt og - jeg kuttet rett å slett epler og pærer i biter og fjernet skallet før jeg strødde over en blanding av sukrin og sukrin gold og stekte til de ble mye og brune i stekepanna.

Anbefaler også å ha i litt annen frukt og - bananer er nyydelig når de blir stekt. Desverre er jeg smålig inntollerant mot bananer og kan ikke spise det i lange baner uten at det stikker litt ekstra i magen.. Neste gang:-)Vaniljesausen er sukkerfri vaniljesaus fra eldorado som jeg hadde igjen fra julemiddagsdesserten.
Hihi, håper dere koser dere med alle romjulens godheter

 • 26.12.2013, 15:07

Julegavebonanza
Herregud, jeg får nesten dårlig samvittighet når jeg tenker på hvor mye fint jeg har fått til jul. Hvor mye fint jeg får hvert år.. vi måtte ha tre runder med gaver under treet for å få plass, (Ask og Eden hadde egne runder) og det slo meg hvor latterlig godt stillt vi er her i Norge - som har råd til å spre rundt oss med materielle goder på den måten...
Uansett - jeg er utrolig takknemlig for alt fint. Her har dere noen bilder av årets julegaver hos meg;....Blir nesten flau, vi har det for godt.
Tusen takk for fine gaver til Familie og venner

Uansett, jeg har det ekstra godt. Den aller fineste gaven jeg fikk igår var dette kortet med julebilder med to av mine nydelige tantebarn

Har dere fått noe fint til jul?

 • 25.12.2013, 03:38

Joyeux Noel


I dag startet dagen på ordentlig tradisjonelt julevis - tiiidlig opp til julemorgen i morgenkåpa (jajo, jeg er jo snart litt gammel for mikke og vennene, men snekker andersen og tre nøtter til Askepott skal jeg se til jeg passerer 100) Etterpå var det fiksing for alle penga før dagen suste avgårde;

Årets julekjole ble Gran Canaris superfashion fra en eller annen jallajalla-store.

Vi måtte dele inn gavene i 3 i år. Fra klokken 1 til 7 lå Ask sine gaver under treet slik at han fikk åpne gjennom dagen, så la vi Eden sine under de ble åpnet før vi voksne hadde våre under i kvelden. Det er rart med det, med en gang man har småunger i familien blir plutselig plassen under juletreet veldig liten.. Overdriver ikke når jeg sier Ask og Eden fikk rundt 50 gaver hver. Og mesteparten av vår gaverasjon var adressert til ''Babyboy'' i magen.. haha.

Vel - vi fikk iallefall kjempemasse herlig hele gjengen:-)

Finingene mine

Superglad for gavene sine var han ialllefall!

Liten pause i pakkeåpninga når plutselig nissefar selv dukket opp med ENDA mer gaver...... hollois. Litt småredd var han til å begynne med..

Men han hadde vært supersnill i hele år i følge nissen - dermed ble det pakker på Ask og klem på nissefar!

4 Generasjoner nedover - Oldemor/mormor/mamma, mormor/mamma, Mamma og Eden Linnea <3

Mine nydelige mormor og meg. Mormor er ei fantastisk dame som til tross for sine 88 år og blinde tilværelse bor alene og strikker som en gal. SUPERWOMAN!

Meg og min eneste, vakre lille niese som jeg også er Gudmor til; Eden Linnea <3

....Som er umulig å ikke susse konstant på

Hihihih åh så fiin. Som dere sikkert skjønner elsker jeg mine tantebarn over alt på jord. (også de to i Sandefjord -suss og klem til Victor og Gustav <3  + BABYBOY i magen)


Tid for mat - Min herlige franske svoger er vinekspert og verdens beste kokk. (dette kan hele familien skrive under på)
I år ble det samme forrett som i fjor - Kamskjell med mangosalsa og ruccola (SÅ GODT!!)


Hovedretten var den mest PERFEKTE indrefilet jeg noen gang har spist med peppersaus, champignon og grønnsaker til. De andre hadde noe slags rosenkål med bacon (er ikke heeelt der enda..)
Uansett en heeelt akseptabel julemiddag. (HURRA FOR ALEX <3)


Desserten stod jeg selv for. Den ble sukkerfri gele med litt pynt - så lagde jeg sukkerfri vaniljesaus (og blandet inn litt vaniljesukker til de som ville ha det)
Altså har vi lagt litt opp til at jeg ikke skulle slite så alt for mye med maten her idag - det skulle liksom ikke ødelegge julen slik som det gjør for mange.
Hverken jeg, Andrea eller Ask liker tradisjonell julemat (utenom fisk og kalkun for min del og ribbe for andrea sin del) og de andre er veldig glad i alex sine utradisjonelle retter, så dette var helt herlig.

Etterpå middagen ble det kaffe og leggetid for Ask - så gikk vi løs på våre gaver.
Vi alle fikk supermye fint som sagt - mulig jeg viser dere noe i morgen:-)

Ei stk fornøyd frøken!

Har dere hatt en fin julefeiring? :)

 • 23.12.2013, 21:01

Kosekveld med mine fineste


For en fantastisk dagen før dagen før dagen jeg hadde igår altså. Jeg og to av mine bestevenninner i ei julepynta stue med minifleksnes, nisser over skog og hei og til slutt Harry potter på tven. Kunne det slå feil? Jeg er så ufattelig glad jeg har disse jentene som mine venner.
Etter en travel førjulstid og en forferdelig lørdagsnatt var det akkurat det jeg trengte - å bare slappe av med sladder og film. Mammaen til Sofie er verdens flinkeste på kjøkkenet og hadde bakt kanelsnurrer som hun satte varme fram på bordet. Vanligvis ville jeg ikke rørt bakst jeg ikke har laget selv - men igår føltes det helt riktig med fantastisk god julebakst


Nå skal det snubles i tepper og skjenkes i vinglass på tven her hjemme. Håper dere har en fantastisk kveld før kvelden

 • 21.12.2013, 15:17

Juleglad
Idag har jeg slappet litt er av enn jeg egentlig hadde tenkt til. Grunnen er rett å slett at jeg fikk unna en god del av det som har stresset meg igår kveld - har fått vasket og ryddet her nede og pakket inn nesten alle julegavene. PUUH!
Idag har jeg altså kun passet Ask og vært en tur for å handle inn aller siste rest av gavene og iitt vin til juleuken.
Nå skal jeg straks gå igang med litt fiksing for kvelden - vi skal nemlig på byen. HURRA! Har ikke inntatt alkohol på nesten to måneder, så kjenner det blir morsomt med litt sosial omgang.

Hva gjør dere idag?:-)

 • 20.12.2013, 20:46

hårfin fredag


Herregud for en stressfølelse jeg har. Konstant føler jeg det er noe jeg må ha gjort..  ulempen med å kun ha 6 dager å fikse julen på.
Dagen idag har iallefall gått til legebesøk og frisørtime. Begge tok en del tid, så dagen har gått unna på null komma niks!

Jeg var hos min faste frisør og bestevenninne Nora og fikk lagt noen striper i etterveksten samt kjørt en kald minicolorasjon over fargen for å friske opp og fjerne eventuelt gulskjær. Jeg er som alltid superfornøyd med resultatet:-)
Det er blitt en sminkeløs fredag idag rett å slett fordi jeg synes det er dritdigg å ikke kline til anskitet hver dag.Ellers vant jeg møllerens julekalender idag med dette bildet på Instagram. En bakeglad pike gleder seg masse til gave i posten:-)

Idag skulle vi egentlig ha filmkveld vi jentene - men som jeg skrev over er tiden veeeldig knapp for meg om dagen, så vi utsetter det til søndag. I morgen blir det alkohyler på celleangrep - så regner med vi er ganske for å slappe av med film på søndag. Ergo er jeg opptatt i morgen og søndag - og må gjøre meg ferdig med alt annet idag. Altså går kvelden til rydding, pakking av gaver og muligens pynting av mitt pepperkakehus.

Hvordan har dere det idag?:)

 • 19.12.2013, 20:49

Pepperkakekos


Åh, for en utrolig slitsom dag det var igår. Jeg bestemte meg for å prøve sove litt før flyturen uansett  - men det gikk så klart ikke. Det ble til at vi satte å ventet på å reise til bussen kom. På dette tidspunktet var jeg stupings (jeg har tross alt lagt meg rundt 10 hver dag mens vi var i syden..) Klokken halv 6 var vi framme på flyplassen hvor det ble småløping på taxfree osv før vi endelig kom oss på flyet klokken 7. Jeg hadde jo planlagt å sove unna flyturen - men ble såklart plassert i verdens trangeste midtsete. Ergo umulig å få noe søvn.

Det var uansett helt herlig å komme hjem til mine søte små - og dagen med dem gikk superfort igår. Når dagen var over stupte jeg i seng og sov 17 timer. Senga mi har ALDRI vært så god!

Idag har jeg fått kommet meg til ro her hjemme. Jeg har fått unna de siste julegavene og pyntet pepperkakehus og figurer med Ask Leander. Superkoselig! Jeg har et eget jeg skal pynte iløpet av helgen i en litt enklere stil, også skal jeg få laget egne kakemenn til jul - så er jeg ganske ferdig. Hurra!

Også lagde vi familien daaa.. Fra venstre; Meg, Andrea (med lillemann i magen) Maria, Alex, Ask og Mamma(mormor) haha.

Det ene brukbare bildet av 10+. sukkerrush hvor?


Ettersom vi hadde bare en uke med sol er det ikke mye farge jeg har fått svidd inn, men nok til at jeg slipper sminke iallefall - da er jeg fornøyd!
Mamma var forresten så god at hun kjøpte meg kamera

I morgen får jeg en travel dag. Jeg starter dagen med legetime før det går rett til frisøren for en fargeoppfriskning - også skal venninnegjengen møtes til julefilmkveld. GLEDER MEG SÅNN TIL Å SE DE IGJEN!! :)
Hvordan har deres dag vært? Er alle a'jour i julestresset? :)

 • 17.12.2013, 11:13

Jul hos oss


Hei og hopp - jeg koser meg masse her i Puerto rico om dagene, men kjenner jeg er smålig sjalu på dere der hjemme også - førjulstida er ikke helt den samme her i varmen.. Det er liksom noe spesielt med det å sitte inne i varmen mens det sner ute, varme seg med en kopp te og tenne adventslys på søndagene.
For å komme med litt julestemning til dere der hjemme tenkte jeg å dele vår families faste julaften med dere ?

Jeg starter som regel dagen tidlig - julen for to år siden tilbragte jeg på jobb - så den ble litt annerledes, men til vanlig står jeg tidlig opp for å få med meg julemorgen. Julemorgensangen samtidig med å åpne de eneste gavene under treet - som er fra nissen. Etter å ha sett julemorgen starter favorittdelen av dagen min. Da henter jeg og Andrea julestrømpene fra dørhåndtakene og setter oss ned for å se tre nøtter til askepott. Dette tror jeg kvalifiseres til et av høydepunktene gjennom hele året for meg.

Etterpå ser vi som regel reisen til julestjernen mens vi småfikser oss. Jeg er smålei av reisen til julestjernenfilmen, men den er liksom obligatorisk uansett. Etter dette drar vi i kirken å hører juleevangeliet med mormor. Det er en helt nydelig dag å være der på - jeg elsker det, selv om jeg ikke helt vil si jeg er den flittigste kirkegangeren til vanlig.


Meg og min lillemor - jeg har såklart ansvaret for fiksing av begge toen..


Etter kirken kommer vi hjem til full romstering på kjøkkenet. Da er pappaen til Ask og Eden i gang med sin franske julemat til oss - han er så flink å lage mat at det er sykt. Jeg synes det er helt fantastisk at vi har noe annet enn den tradisjonelle norske julematen da jeg aldri har likt noe av den spesielt.. Liker kalkun, men that's it.. Nuvel - imens de voksne styrer på kjøkkenet henter vi barna pakkene og danderer under treet mens sølvguttene synger julen inn fra tven. Etter dette er middagen servert  og vi bruker god tid på den - såfremt ikke Ask blir ustyrlig og utålmodig. Hvert år kommer også nissen innom under middagen ?


Kamskjell med ananas/mangosalat og ruccola


''Biff wellington'' med urtestekte poteter og asparges

Panna cotta med pasjonsfrukt

Så setter vi oss i stua med kaffe og julekaker på bordet - og dermed starter gaveåpningen. Ask er fast pakkehenter, og vi går igjennom en og en gave - draaar ut tiden for å få den herlige kvelden til å vare lengst mulig
? Etter pakkene er åpnet deler gjerne de voksne i huset en flaske vin eller to mens de små blir sendt i seng. Dermed går praten i noen timer før vi runder av og repeterer neste år.

Er det rart jeg elsker julaften?

Jeg har bestemt meg for at julen min i år skal være helt sykdomsfri. Jeg skal slappe av hele dagen, kose meg med all slags mat og rett å slett ha en normal jul!


Hvordan er deres jul? Har dere spesielle ting dere gjør hvert år?:)

 • 16.12.2013, 10:08

Verdens fineste juleby


Til og med vår lille iskalde by har sine sjarmtrekk;


I år har vi et nytt og helt nydelig lystre som lyser opp gågata i byen.


Og ved juletreet er gatene opplyst av lystrær...


Bilde tatt fra hurtigruta (Ikke jeg som har tatt - men det er så fint at jeg måtte vise dere!)


// dette fantastiske bildet har jeg lånt av fine Marte Sandjord fra Bodø. Det er tatt på turisthytta en nordlyskveld - vi er så heldige å få se nordlyset danse over himmelen trutt og ofte her!


Og dette bildet har min flinke fotograftoresøster tatt - utenfor univeristetet i Bodø en sen morgen i vinter:-)


Kjenner jeg lengter hjem til fine byen min ..
Ikke det at det ikke er nydelig her da, men det er noe ekstra med stemningen der hjemme..

 • 15.12.2013, 11:14

Hjemmelagde julegaver; fløtekarameller eller ''smørbukk''


hoi og heeepp - nå er det bare et par dager til vi lander fint i Bodø igjen og er klar for å stresse i oss litt julestemning. I dag deler jeg en oppskrift som er utrolig fin å lage å legge sammen med oppi julegaver på samme måte som brente mandler. Disse skal mamma få med i sin gave (Og siden hun er her med meg og ikke kan følge med på bloggen kan jeg trygt poste det:-))
Mamma ELSKER Smørbukk og kan gomle det til hun nesten sprekker. Hun har flere ganger sovnet(!) med munnen full av smørbukk her i stua.. haha - ler og mobber henne like mye hver gang.

Iallefall, når jeg satt å tenkte på hva jeg kunne gi mamma som var lagt litt omtanke i, og som passet henne var det første som dukket opp i hodet å lage hjemmelagde fløtekarameller ala smørbukk å legge ved gaven hennes.
Disse kan ingen si det ikke ligger arbeid og omsorg i - jeg måtte nemlig vente til hun ikke var til stede og ikke kom til å komme brusende inn, så jeg var oppe halve natten for å fikse ferdig!Disse er utrolig enkle å lage, selv om oppkoking og venting tar litt tid. Det eneste som er ueeendelig kjedelig er pirkearbeidet med usynlig celofanpapir....

Du trenger;
2 dl sukker
2 dl lys sirup
2 dl kremfløte
2 ss usaltet smør
(noen liker å tilsette havsalt/maldonsalt, men jeg tror mamma liker de bare søte. Man kan ellers tilsette nøtter eller heller over sjokolade i etterkant og få de typiske english toffeeene)Kok opp sukker, sirup og kremfløte under opprøring. La så stå og koke leeenge.. Når du ser blandingen begynne å bli mørkere og 'hardere'' i konsistensen (den er veldig lett og lys først når den koker) tar du en stikkprøve;
Hell en dråpe av blandingen i et glass kaldt vann - om den stivner og du kan forme den er blandingen klar. Isåfall vender du inn smøret og heller utover et smurt bakepapir (helst oppi en form så det ikke flyter utover)Jeg hadde i smøret fra begynnelsen fordi jeg er utrolig dårlig på å lese oppskrifter. Men de ble helt perfekte fordeom, så tror egentlig ikke det har noe å si:-)

Vent til blandingen har stivnet ganske så mye (tar rundt 1/2 - 1 time) og bruk en pizzaskjærer og kutt i biter;


Nå kommer det tidskrevende. Begynn å klipp opp små firkanter av cellofanpapir og legg en og en bit i. Settes i kjøleskapet til stivning:-)


 • 14.12.2013, 12:52

Enorme chocolate chip cookies


Jul og kaker hører sammen - og det blir lite gaver fra nissen om man glemmer det obligatoriske cookiefatet med et glass melk ved siden av på natt til julaften.
Jeg har leeenge hatt lyst å teste ut å lage egne store cookies, og Andrea har bedt meg om å lage det flere ganger - så da tenkte jeg at det passet perfekt å lage en batch til de som er så snille å passer huset og mine kjære mens vi er borte ♥ Og ja, jeg smakte til og med på de selv!De skal egentlig lages med brunt sukker - og det hadde ikke jeg, så da ble de uten. Jeg har hørt at kakene ikke blir halvparten så god med kun hvitt sukker, så jeg måtte finne en erstatning. Etter en kvikk sjekk av skap fant jeg ut at det nærmeste jeg kom var ''brunt kandissukker'' - sånne store kandiserte sukkerklumper. Jeg hadde ikke helt troen på at dette skulle gå bra - men cookiesene ble perfekte.

Oppskrift;


1 egg

100 g smeltet smør
100 g kandissukker
140 g hvitt sukker
200 gram hvetemel
1 ts salt
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 plate grovhakket lys kokesjokolade

Forvarm stekeovnen til 200 grader. Bland sammen sukker, kandis,vaniljesukker og smeltet smør og rør det godt inn i hverandre.
Bland sammen mel, bakepulver og salt og tilsett litt og litt i sukkerblandingen. Rør godt til alt mel er rørt inn og tilsett så sjokoladebitene.

Rull til små baller, legg på stekebrett (litt langt fra hverandre, de hever en del!)  og trykk de utover slik at det blir en formet sirkel på bakepapiret. Jeg lagde de litt for store, så jeg fikk gigakaker på første brett. Lagde litt mindre på de to siste, men de svære ble helt klart best i konsistens og smak. (tykkere og mykere)Stek i 12-15 minutter midt i ovnen, ta ut og kjøl ned.

Ser godt ut, hva? :-D
Noen som kan tenke seg å teste de ut? :)

 • 12.12.2013, 01:59

Oppskrift; slemmeboller.


Nei, det er vel ingenting som heter slemmeboller.. Men da jeg spurte lillesøsteren min hva disse kulene faktisk heter svarte hun at de kalles negerboller. I mitt hode høres det helt stygt ut - så da fikk de et slemmenavn av meg.
Man kan vel også kalle det sjokoladeboller.Ingredienser;
3 dl havregryn (små, lettkokte)
1 dl sukker
2 ts vaniljesukker
2 ss kakao (eller oboy, enda bedre!)
100 g smør
2 ss melk
( om noen vil ha litt bistrere smak på de kan man tilsette 2 ss kaffe istedet for melk. Dette synes ikke jeg er godt, men smaken er som baken!)
- en liten bolle kokos til å pynte med

Smelt smær ogbland alle ingrediensene med unntak av kokosen i en bolle. La stå litt til heving før du tar ut og ruller små baller av deigen - rull så disse i kokos før du legger på et fat og setter til tørk i kjøleskapet.

Puuh, glad jeg er glad i å bake - om ikke hadde det biltt to tause uker fra denne siden.. Håper dere koser dere hjemme - og forhåpentligvis koser jeg meg og:P

3 dl havregryn (små, lettkokte)
1 dl sukker
2 ts vaniljesukker
2 ss kakao
100 g smør
2 ss sterk kaffe - See more at: http://detsoteliv.no/oppskrift/negerboller#sthash.MhtrLHeK.dpuf
3 dl havregryn (små, lettkokte)
1 dl sukker
2 ts vaniljesukker
2 ss kakao
100 g smør
2 ss sterk kaffe - See more at: http://detsoteliv.no/oppskrift/negerboller#sthash.MhtrLHeK.dpuf
 • 11.12.2013, 23:12

Juleversjon av risboller


Idag får dere oppskriften på en julebakst som kanskje ikke er helt av de syv slag. Risboller blir laget i mange sammenhenger iløpet av hele året, men jeg tror statistikken viser høyest i jula.
Jeg synes tradisjonelle risboller ikke har helt julelook over seg, så disse har fått en spesiell vri for å passe inn blandt kakene.Du trenger;
1/2 pakke delfiafett
1 hvit kokesjokolade
Matfarge rød og grønn(jeg har brukt AMERICOLOR fra bakeshop.no - dette er den beste fargen jeg vet å bruke, fargene blir klare og sterke og de er utrolig drøye i bruk)
1/3 pakke puffet ris
1 egg
100 gram sukker
1 ts vaniljesukker
Vaniljeessens

Start med å smelte sammen delfiafett, hvit sjokolade og tilsett vaniljeessens. Imens pisker du egg og sukker + vaniljesukker til eggedosis i en bolle. Tilsett så sakte sjokoladeblandingen mens du pisker.
Hell i to forskjellige boller før du tilsetter matfarge. Hell så oppi ris litt og litt (bare ha i så mye du får røren til å dekke)
Fordel så på et bakebrett i boller - eller i muffinsformer slik jeg har gjort (det griser mindre)

La stå til tørk i kjøleskapet litt - også er de klare til servering:-)Hurra for utradisjonell julebakst :D

 • 10.12.2013, 10:42

Brente mandler


Halvveis til jul  - er du ferdig med alle gavene?
Idag kommer jeg med enda en liten juleoppskrift - dette er en kjempegod kveldskos for familien til å ha på bordet, eller til å legge sammen med julegavene for det lille ekstra. Jeg har laget masse små poser som får plass med julegavene til noen av mine nærmeste. Dette er ganske så enkelt og fort gjort - så det kan jo være en ide å lage:-)


Kjempesøte små poser med litt karameliserte nøtter!

Oppskriften er enkel, du trenger;
250 g mandler (en pose, eksempel fra eldorado)
150 g sukker
1 dl vann
1 ss vaniljesukker

Du putter rett og slett alt i en tykkbunnet kjele og koker opp slik at sukkeret karamelliseres.

/glemte å ta bilde mens jeg kokte, så lånte et bilde fra google.


Når vannet fordamper vil sukkeret kanskje bli stivt og krystallisere seg (jeg tok mine av platen og hadde utover et smurt bakepapir når dette skjedde - men man kan bare fortsette å ha de i kjelen)
Krystallene vil smelte igjen.


Jeg valgte (i frykt for å brenne kasserollen) å tilsette litt vann da jeg hadde dem oppi igjen. Så kokte jeg til vannet hadde fordampet nesten ferdig og tok så av før jeg helte de over det smurte bakepapiret.
Vent så til de tørker før du skiller mandlene.
Uff, nå har jeg avslørt halvparten av julegavene mine. Jaja - de smaker like godt selv om man vet om de på forhånd!

Ha en fin dag videre:-)

 • 09.12.2013, 09:23

Mine tips til julefilmer


Nå nærmer vi oss dagen. Både i førjulstida og i romjula sender som regel de forskjellige tv-kanalene en haug julefilmer - og det kan være vanskelig å velge i universet av filmer som går samtidig. Jeg tenkte å vise dere mine favoritter når det kommer til tvttitting i julen!

❅ Pitbullterje
❅ Tre nøtter ti askepott (eller Tri orisy a popelku) - forebeholdes her til kun julaften sammen med mikkes jul og reisen til julestjernen
❅Love Acutally - Verdens koseligste film? Tror jeg gråter litt hver gang jeg ser denne.
❅Barbie nutcracker - Kommer sånn i stemning av denne at det er sykt!


❅Elf
❅Mikkes jul i Andeby (<3ååh, min barndoms herlighet. Nå om årene bruker jeg Ask som unnskyldning for å se denne hver julaften- men egentlig er det mitt hjerte som banker for denne)
❅Fred Claus
❅Charlie og sjokoladefabrikken

❅Grinch
❅Harry potter - Hva gir vel mer julestemning enn den julepyntede storsalen på galtvort?
❅Narnia - løven, heksen og klesskapet
❅Hjemme alene 1,2 og 3 - også obligatorisk


❅SantaClaus- Haha, så mange versjoner, alle like obligatoriske!
❅Wicked wizard of oz, blir rett å slett aldri gammel.
❅Med grimm og gru (eller rock and roll wolf) - Ganske spesiell film egentlig, ikke så mange har hørt om den. Det er altså en slags musikal som tar for seg brødrene grimms ''7 geitekillinger''

 • 08.12.2013, 13:42

Gi en gave med mening.


Heisann!
Hvordan går julerushet hos dere? heldige meg ligger i sydensola nå, uten noen form for julestress. Det dumme er bare at jeg får det trippelt de 6 dagene jeg har etter jeg kommer hjem... (edit, det blir vel 4 dager siden vi kommer sent på kvelden og det er lurt å faktisk være ferdig TIL julaften..)

Uansett - jeg tenkte jeg kunne komme med ett litt annerledes tips til juelgave til kjente og kjære. Hvor mange ganger har man ikke stått der og lurt på akkurat hva som vil passe til broren sin og nydama? Eller til onkel og tante som man egentlig ikke har så god kontakt med? Det er vanskelig å kjøpe noe til noen man ikke vet hva liker. Men de fleste liker godhet, og en julegave som kan hjelpe noen andre varmer antageligvis tusen ganger mer i et godt hjerte enn hva som helst materielt. Greit nok, man bruker kanskje den nye herlige parfymen et par ganger, og man koser seg nok med vinflaska neste tur på byen - men hvilken glede gir de når de er tatt slutt - annet enn et godt minne?( eller uminne om man tok litt ekstra av med flaska)

For en stund siden da jeg var midt i julegavehandelen fikk jeg ideen om å gi noe FOR andre i gave. Min første ide av å gi penger til en organisasjon og skrive det på en lapp og gi i gave. Jeg visste at vi også har solgt armbånd og diverse på jobb hvor inntekten har gått til jenters utdannelse, kreftforskning og annet. Midt i nettforskningen kom jeg over denne siden; gaver som forandrer verden

På denne siden kan du kjøpe ting til andre som ikke har det så bra - for eksempel ''en god start'' som er et sett fødselssett med basisutstyr til en fødsel. Fødslene går ofte dårlig i u-land fordi de ikke har midler nok til å gjennomføre ordentlig. Da kan man altså kjøpe et slikt sett for 200 kroner også sender de et kort hvor det står noe morsomt som forteller om gaven som er blitt gitt. Man kan også kjøpe en geit, esler, kondomer eller myggnettinger. Tenk hvor god bruk de kan ha for disse tingene i et fattig og sykdomsherjet land?Hvorfor glede en person når du kan glede to?

Ellers hilser jeg fra ferie og håper dere har det fint der hjemme :-)

 • 07.12.2013, 11:27

Oppskrift; Mindre sunne og sunnere pepperkaker


Hva er vel julen uten pepperkaker?
Igjen deler jeg både en herlig god oppskrift på en av julens største bakster - og igjen må jeg få si at smaksmessig er den ''normale'' oppskriften best - den sunnere kan igrunn ikke måle seg - men om man vil kjipe inn på julebaksten skal jeg ikke stoppe noen. Grunnen til at jeg legger ut begge versjoner er rett å slett at jeg har så masse oppskrifter på bakst jeg lagde i julen ifjor - da kostholdet skulle være tipptopp og det ikke var plass for vanlig mel og sukker. i år står det derimot lite som ikke inneholder dette på min bakeliste ;-)Vi starter med de beste;

 • 250 gram sukker
  2 dl lys sirup
  2 dl lys sirup1/2 ss malt ingefær, 1/2  ss nellik, 1 ss kanel  (ELLER PEPPERKAKEKRYDDER)
  250 gram smør
  1 ss natron
  2 egg
  650-800 gram hvetemel

Start med å ha sirup og sukker i en kasserolle og gi det et lite oppkok. tilsett krydderet og natronen (blandingen vil endre konsistens, du må må røre litt hurtig)
hell blandingen over smøret slik at det smelter sammen.
Visp så eggene og tilsett i blandingen. Da har du det våte klart.
Tilsett så melet litt og litt til du får en fast deig. Denne surrer du i plast og plasserer i kjøleskapet over natten.

Neste dag kan den kjevles tynt ut, stikkes ut figurer i som stekes på 215 grader i 7-10 minutter.

Til pynt kan du bruke fantastien - min faste pynt er melisglasur i forskjellige farger og non stop. Ellers er det kjempefint å bruke geletopper, kakestrøssel eller rett å slett ha de uten noen ting.
  Også til de andre;

*150 g lettsmør

*120 gram agavesirup eller

*2 dl sukrin / 6 ss steviastrø

*1 dl lettere kremfløte

*3 dl mandelmel/kokosmel
-1 dl bakepro
-1 dl fiberfin

5 ts pepperkakekrydder (får kjøpt på for eksempel kitch'n) / 1ts malt nellik, 1 ts pepper, 1ts ingefær og 2 ts kanel

*1 ts bakepulver

*1 stort egg


Smelt først smøret i en kasserolle sammen med sukrin/ stevia og sirup (til sukrinet er løst opp om du bruker det)
avkjøl og hell i fløte
Rør så inn resten av ingrediensene og elt til en deig som du på samme måte som de vanlige pepperkakene dekker med plast og setter i kjøleskapet til neste dag.
Disse kjevles tynt ut og stekes på 175g i ca 9 -10 minutter :-)

(Pyntes med sukrinmelis+ vann til melisglasur)


Hoff - glad jeg fikk unna litt bakst før jeg reiste så jeg vet hjemmelagde kaker venter hjemme de siste dagene før jul. Har enda noen slag jeg ikke har laget fordi jeg var redd de ville bli dårlige iløpet av to uker - så det blir litt kjøkkenfarting når jeg kommer hjem og. Det gjør forøvring ingen ting, for jeg elsker jo å styre på kjøkkenet! Fikk desverre ikke tid å pynte verken pepperkakene eller kakemennene før jeg reiste - men da har jeg mer å glede meg til når jeg kommer hjem! Har også planer om et pepperkakehus av første oppskriften sammen med Ask

Håper dere tester ut mine pepperkakeversjoner:)

 • 06.12.2013, 14:24

Oppskrift; Hvite kakemenn - i både sunt og mindre sunt format


ååh, dette er og har alltid vært noe av det beste jeg vet. Mamma og de elsker pepperkaker, noe jeg ikke er så superfan av - men disse her, de er som himmelen for meg.
Jeg lager dette hvert år - i år ble det helt vanlige som jeg pyntet med konditorfarge. I fjor laget jeg i min ''sunnhetsperiode'' en sunnere versjon (Ikke like god, men den strekker til:-))
Jeg poster begge - men vil kun ordentlig anbefale den første...Kakemenn/spekulasi/hvitkjeks ........ kjært barn har mange navn;
- 100 g smør
- 3 dl sukker
- 2 dl helmelk
- 1 l hvetemel
- 1 ts hornsalt
++ekstratips - tilsett litt kardemomme og vaniljeessens  i blandingen - blir nyydelig smak :)

Bland sammen sukker, smør, melk, hornsalt og halvparten av melet (og ekstraingredienser om du vil ha det i) - så tilsetter du litt og litt av resten av melet til du får en grei konsistens på deigen. Legg den i plast slik du gjør med pepperkakedeig og la den ligge i kjøleskapet over natta (minst 4 timer) - Neste dag kan du ta den ut og kjevle den ut på et underlag (skal være litt tykt utkjevlet- ca 1/2 centimeter i høyde). Sett ovnen på 175 grader og gjør klar et stekebrett. Så former du ut figurer med utstikkere og fyllet opp brettet før du setter de i ovnen i ca 7 minutter. Derretter kan du lage flere brett å gjøre på samme viset

Når de er ferdige er de klare for pynt - jeg liker å bruke kun konditorfarge (fordi det blir litt spesiell smak på de når de får på seg dette, haha.. har alltid likt konditorfargesmaken......weirdo who?) Men det er også kjempegodt å dyppe i smeltet sjokolade:-)Sunn(ere) versjon;

100 g lett margarin/smør
2 dl skummet melk/ ekstra lett melk (dess mer mot helmelk man kommer, dess bedre blir de)
150 g mandelmel
100 g fiberfin (fås kjøpt blandt annet på funksjonell mat sine hjemmesider - samt i butikkene som fører deres merke)
100 g kokosmel (eller havremel - jeg synes kokosmel blir best smak av:-) )
40 g bakeprotein/ easybake
3 dl sukrin eller 1 dl stevia // eventuelt rundt 5 rør stevia cleardrops eller vanilje.
2 ts bakepulver
1 ts hornsalt


Gjør på samme måte  som med de vanlige  - bland sammen alle tørrvarene først og bland forsiktig inn i den våte røren. Legg i plast og i kjøleskapet over natta her og -  ta så ut og gjør på samme måten som de vanlige.
Her er steketemperaturen 180 grader og steketiden 10 minutter (altså litt lengre, fordi melet ikke har samme bindeevne og hevningsevne som hvetemel)

Bon appetit - uansett hvilken du velger :)

Lena Ludvigsen -

Blid jente fra Nordnorge, nærmere bestemt Bodø. Har blogget siden 2011, litt på og av - men mest på i perioder. Etter å ha vært ferdig med videregående og startet på to forskjellige studier på Universitetet ble jeg veldig syk og lagt inn på sykehus i et år. Etter dette fant jeg ut at jeg måtte bort fra lille Bodø og oppleve noe helt nytt - I fjor tilbragte jeg derfor et år i USA, nærmere bestemt Orlando. Her jobbet jeg i Disney World, og møtte også mitt livs kjærlighet. Jeg flyttet dermed til Trondheim og startet deltidsskole for å bli barnehagelærer/pedagogisk leder. Jeg sikter videre mot grunnskolelærer eller spesialpedagog etter bacheloren. Ellers så bor jeg her i Trondheim på Solsiden med min kjære, og jobber på Jordbærpikene :- )

Search

Bloggdesign

hits