hits
  • 13.01.2018, 01:05

Noe alle med barn bør tenke litt ekstra over


Som flere av dere sikkert har fått med dere studerer jeg for å bli barnehagelærer. Etterhvert Pedagogisk leder eller Spesialpedagog - og jeg lærer ufattelig mye nytt og stort hver dag jeg er på skolen. Svære tema som eksempelvis overgrep, funksjonsnedsettelser i barnehagen, traumeforståelse - og hverdagslige (men like svære) som hvordan gi god omsorg til barna, og  det å være støttende og trygge voksne for dem. 

Jeg lærer som sagt MYE interessant på skolen - mye jeg kan kjenne igjen fra mine år boende rundt mine små nevøer og niese, og mye helt nytt. Her til dagen mens jeg tok toget fra Bodø til Trondheim ble jeg sittende å lese gjennom en pensumstekst på nett rundt dette med kriser og traumer i barns liv. Her stod det så mye interessant rundt både hvordan man kan svare barn på vanskelige spørsmål, hvordan man kan takle ulike vanskelige situasjoner. For eksempel stod det om hvordan man snakker om dødsfall i barnehagen, om selvmord blandt for eksempel  foreldre til andre barn, eller andre nære om hvorfor noen mennesker gjør slemme ting. Alle disse temaene ville jeg som voksen synes være vanskelig å snakke med andre voksne voksne om, og ikke minst med barn. Dette er kanskje ting vi ikke tenker så mye over i hverdagen, kanskje man ikke tenker slike situasjoner kommer til å oppstå i SIN barnehage, eller i nærmiljøet til sine barn - men det kan være veldig greit å ha noen tanker rundt hvordan man i krisetilfeller ville valgt å snakke om dette med barna. Jeg har mange tanker rundt det, og spesielt nå i det siste når jeg er så inne i dette faget. Heldig er jeg som interesserer meg for faget mitt, men uheldig er jeg som kanskje må stå i en slik situasjon i yrket mitt. Eller heldig som kanskje kan få muligheten til hjelpe et barn gjennom en vanskelig situasjon? Alt etter hvordan man ser på det. 

Det jeg egentlig ville fram til var en annen liten del jeg la spesielt merke til, som jeg ikke har tenkt spesielt over. I hjemmet ditt, hvordan lar du medieoppslag av ulike typer være tilgjengelig for barna? Legger du aviser framme på bordet hvor barnet kan få sett det? Lar du pcen i gangen stå oppe på VG's forside? Lar du tven stå på med nyheter i bakgrunnen mens barna leker på gulvet? Jeg tror sjelden medier tenker på hvem som kan se disse forsiden, som gjerne skal trekke så mye oppmerksomhet som mulig hos oss voksne. Jeg har flere ganger sett forsider hvor det står forferdelige overskrifter, og som gjerne har bilder som kan relateres. Bilder av pistoler, branner i bygninger - også videre også videre. Hodet mitt spant rundt dette da jeg satt på toget, og jeg tenkte på at det er noe jeg egentlig ALDRI har tenkt over før. Jeg kan ikke huske om jeg har latt avisen ligge på stuebordet etter å ha lest den, men jeg har aldri før hatt tanker om at jeg ikke bør det. Men det har jeg nå - for tenk dere hva et lite barn kan få av tanker og mareritt av å se sterke bilder? Nå sladdes heldigvis veldig sterke bilder fra aviser - men det fins jo en god del 6-7-8åringer som kan lese. Noen 5åringer kan lese store bokstaver - som jo ofte dukker opp på nyhetetsartikler. Drap, voldtekt, fengslet, Drept, skutt - det fins mange skumle og uforståelige ord for et lite barn. Ting et barn kanskje dveler ved. Jeg tenker at det iallefall er lurt å prøve så godt man kan å skjerme små barn for slike store og skumle ord og bilder, fram til de isåfall spør selv. For det kommer de nok mest sannsynlig til å gjøre etterhvert uansett. 

Hva mener dere? Er det andre som gir dette ekstra tanke i hverdagen?

Lotte Cornelia Ninja Fagerheim

13.01.2018 kl. 01:30
Har heller aldri tenkt over akkurat det der og begynte å tenke litt over det nå og hvor langt nede på gulvet avisene egentlig står i butikkhyllene og hvor umulig det er å ikke legge merke til dem når man står i køen.. Veldig bra innlegg! :)
Lena Ludvigsen -

Blid jente fra Nordnorge, nærmere bestemt Bodø. Har blogget siden 2011, litt på og av - men mest på i perioder. Etter å ha vært ferdig med videregående og startet på to forskjellige studier på Universitetet ble jeg veldig syk og lagt inn på sykehus i et år. Etter dette fant jeg ut at jeg måtte bort fra lille Bodø og oppleve noe helt nytt - I fjor tilbragte jeg derfor et år i USA, nærmere bestemt Orlando. Her jobbet jeg i Disney World, og møtte også mitt livs kjærlighet. Jeg flyttet dermed til Trondheim og startet deltidsskole for å bli barnehagelærer/pedagogisk leder. Jeg sikter videre mot grunnskolelærer eller spesialpedagog etter bacheloren. Ellers så bor jeg her i Trondheim på Solsiden med min kjære, og jobber på Jordbærpikene :- )

Search

Bloggdesign