• 03.09.2015, 08:32

Om det å bruke barn i sosiale medier


Dette er en sak som er ganske viktig for meg - jeg har ingen barn selv, men jeg har derimot fire nevøer og en niese jeg elsker over alt på jord. Alle er under 18 år, 4/5 er faktisk under 5 år. De har altså ingen stemme selv når det kommer til bilder, videoer og informasjon som deles om dem - og det tenker vi på hele tiden. Alle tre søskene mine er veldig forsiktige med hvem de er venn med på facebook, og hvem de lar følge dem på instagram og enda da deler de kun delikate og ordentlige bilder av småbarna. Dette er også noe jeg tenker på, for selv om bloggen min ikke har lesertall på linje med storbloggerne i Norge vet jeg at mange i Bodø og rundt omkring leser - og ikke minst det at alt som postes på nettet blir der for evig.

Det at noen kan sitte hjemme på en blogg, på facebook, på instagram eller snapchat og dele bilder av småbarn som har gjort seg ut, som gråter, som er syke eller som er grisete i fjeset er meg et mysterium. JA til å være åpne og uretusjerte i samfunnet, Ja til naturlige settinger og å ikke ta seg selv høytidelig - men det blir ikke helt greit når det er snakk om et barn som kanskje ser tilbake på bildet av seg selv med en temperaturmåler opp ræva om 20 år og ikke synes det er greit i det hele tatt. Jeg tenker selv at jeg nok ville synes det var greit om mine foreldre hadde postet søte bilder av meg som visste min beste side - bilder som hadde vist hvor stolte de var av meg.

Dette er også grunnen til at det på min blogg er for det meste ''selfies'' og naturbilder - jeg vil gjerne beskytte de rundt meg. Jeg er jo med folk hver dag, men alle vennene mine vet at de ikke trenger være redd for at jeg skal poste masse rare bilder på bloggen, for jeg spør alltid om lov først og velger da også alltid ut de fineste bildene. Dette gjelder også når jeg tar bilder av mine små skjønne  - jeg tar jo en haug bilder med mitt gode kamera som vi kan se tilbake på når vi blir gamle. Er det noen som skiller seg ut som veldig fine spør jeg om lov til å poste de på bloggen. Skjerming av barn er utrolig viktig, og spesielt i dagens samfunn - aner dere hvor mange syke folk som fins der ute? hjelp sier jeg bare.

Så kommer vi til det verste - folk som drar det enda lengre enn å poste sykebilder av barnet sitt på blogg eller facebook - de som faktisk oppretter en hel blogg eller instagramkonto basert på et barn. VET DU HVA! Hver gang jeg ser et bloggnavn som går noe sånt som ''mammatil....'' , '' mammasom16'' ''ungmor'' etc kjenner jeg det raser inni meg. Greit nok - en inspirasjon og kanskje hjelp for andre unge uvitende mødre - men som oftest lest av nyskjerrige , godt voksne etablerte eller småjenter/gutter som underholdning. Og når var det greit at et lite barn som ikke har noe det skulle sagt blir landsdekkende underholdning? Det hele topper seg når jeg ser en video hvor et lite barn blir spurt om det er ''greit at mamma legger ut dette'' elller '' er det gøy at mamma har en blogg du er med på?'' Hva forventer du at barnet ditt som har all verdens tillit til at du gjør det som er rett for det svarer?

Greit - det fins unntak. Er du en etablert blogger som får barn og deler fine bilder av barnet i deres vanlige hverdag, greit. Men når du bygger et helt merkenavn basert på et lite barn, skaper deg et marked og omtrent selger barnet ditt som et produkt, så hyler det sirener i hodet mitt. Da når ikke synet lengre enn egen nesetipp.

Innlegg skrevet i natteørska 04.30 med forbehold om setning/gramatikkfeil.

Chris

03.09.2015 kl. 18:49
I'm pretty careful with what I post on the internet, even though I don't have any kids.

"Så hyler det sirener i hodet mitt" - I like that phrase. :-)

Håper du har hatt en god dag idag, og har en god kveld også.
Lena Ludvigsen -

Blid jente fra Nordnorge, nærmere bestemt Bodø. Har blogget siden 2011, litt på og av - men mest på i perioder. Etter å ha vært ferdig med videregående og startet på to forskjellige studier på Universitetet ble jeg veldig syk og lagt inn på sykehus i et år. Etter dette fant jeg ut at jeg måtte bort fra lille Bodø og oppleve noe helt nytt - I fjor tilbragte jeg derfor et år i USA, nærmere bestemt Orlando. Her jobbet jeg i Disney World, og møtte også mitt livs kjærlighet. Jeg flyttet dermed til Trondheim og startet deltidsskole for å bli barnehagelærer/pedagogisk leder. Jeg sikter videre mot grunnskolelærer eller spesialpedagog etter bacheloren. Ellers så bor jeg her i Trondheim på Solsiden med min kjære, og jobber på Jordbærpikene :- )

Search

Bloggdesign

hits